Over Marc

“Verbeterprocessen in fabrieken? Begin bij de mensen!”

Marc de Wind heeft Bedrijfskunde gestudeerd aan de HTS in Eindhoven en heeft daarna ruim dertig jaar (inter)nationale ervaring opgedaan in de verbetering van uiteenlopende industriële processen. Vooral in Nederland, België en China… waar het ook was, altijd op het kruispunt van fabrieken en mensen.

Tijdens mijn stage Bedrijfskunde zag ik het licht; Binnen de Volvo-fabriek in Born (nu VDL-Nedcar) viel me de enorme potentie van medewerkers op… die niet werd benut. Het merendeel van de operators stond domweg aan de assemblagelijn en deed zijn ding, om acht uur later weer huiswaarts te keren.

Het bracht me naar de gedachte die me steeds weer motiveert; Wat zou het toch brengen als je het denkvermogen en de unieke talenten van al deze medewerkers beter zou benutten? Mensen die – in hun vrije tijd – hun hypotheek regelen, kinderen opvoeden en zich met hart en ziel inzetten als vrijwilliger of tijdens de uitvoering van hun hobby’s.

In essentie werk ik altijd met die vraagstelling in gedachten. Steeds weer op het kruispunt waar mensen en fabrieken elkaar treffen… en zullen gaan versterken. Inmiddels in meer dan tien verschillende soorten fabrieksprocessen. Vooral in en vanuit Nederland, met specifieke ervaring in België en China.

Waar ik ook met een fabriek start, mijn beginpunten zijn ‘luisteren’ en ‘kijken’; Horen wat de medewerkers te zeggen hebben en zien hoe de fabriek – met haar mensen – georganiseerd is. Met een alert oog richting leiderschap. Om goed feeling te krijgen stel ik mijzelf daarbij de vraag die allesbepalend is:

“Komen de mensen fluitend naar het werk?”

Anders dan gangbaar in consultancyland ga ik meteen vanaf de start met de medewerkers aan de slag. Ik ga de werkvloer op. Kruip in de huid van de organisatie. Koppel antwoorden en ervaringen aan de strategische doelen van de organisatie. Presentatie en concretisering volgen.

Alleen of versterkt door de Co’s; Een selecte groep consultants waarmee ik – in wisselende samenstellingen en door de jaren heen – heb kunnen aansluiten bij de bijzondere behoeften van de verschillende opdrachtgevers.

Na meer dan drie decennia heeft deze werkwijze zich ronduit bewezen en is mijn aanvankelijke overtuiging rotsvast komen te staan; Als je erin slaagt om mensen te betrekken en hun talenten te benutten worden doelen behaald.

In de komende jaren ga ik me precies daar op richten: in zoveel mogelijk fabrieken mensen betrekken en hun talenten benutten en daarmee mijn klanten belangrijke doelen te laten realiseren. Medewerkers krijgen meer plezier in hun werk en mijn klanten krijgen daardoor een beter resultaat!

Meer weten over aanpak en mogelijkheden over de inzet van Marc de Wind en/of de consultants uit het samenwerkingsverband DeWind&Co? Neem gerust contact op via mail of lees verder over de basisbeginselen en concretisering van de DeWIND&Co-aanpak.