Philips Components Ferroxcube Eindhoven

Daar had nog geen logistiek-medewerker of manager aan gedacht!

→ Hoe drie operators, een monteur en een engineer dé oplossing vonden voor de bottle-neck ‘ovens’.

Medio 1998 nam Marc de Wind de opdracht aan om Operations Manager te worden van FXC, de ‘zwart keramiek’-fabriek in RK2 en RK3 in Eindhoven. Ook hier heeft Marc direct de samenwerking met Mark Haans (&Co) gezocht en de Ferroxcube-fabriek opgedeeld in vijf ‘Verbeter Overleggen’ (V.O.’s). Dit vormde de basis voor onder meer het mooie resultaat dat V.O. Ovens behaalde; Een team dat bestond uit drie operators, een monteur en een engineer.

De ovens vormden – zoals bij soortgelijke bedrijven – bij Ferroxcube de bottleneck in het proces. Het V.O. Ovens is in de loop van dit verbeterproces de ovens zelf 7 dagen/week gaan managen.

Hoewel ook bij Philips Components Ferroxcube de Single-Minute Exchange of Die-methodiek (SMED) doeltreffend is toegepast denkt Marc nog steeds met veel plezier terug aan de tijd waarin het V.O-team  zelf de ovens ging inplannen… zodanig dat de ovens in de weekenden allemaal redelijk gelijktijdig klaar waren. De oplossing die ze vonden én doorvoerden? Met twee uur overwerk op zaterdag en zondag konden de zeven ovens zeven dagen per week draaien. Daar had in al die tijd geen logistiek-medewerker of manager aan gedacht!

Voor meer info lees het artikel Meer werkplezier en een productiestijging van veertig procent uit die enerverende tijd.