Stork-Fokker Eindhoven-Helmond-Papendrecht

Op tijd in de lucht!

→ ‘Zorg dat de Intermediate Gear Box (IGB) de oplevering van de NH90-helikopter niet meer bedreigt’

Met die haarscherpe opdracht startte Marc de Wind in 2006 bij Stork-Fokker in Eindhoven (het voormalige DAF-Special Products). De problemen met de tandwielkast in de staart van de NH90-helikopter waren zo divers dat simpelweg te weinig van die IGB’s werden geleverd. Hierdoor zou de eindassemblage van de NH90 vertraging gaan oplopen.

De drie grootste technische problemen werden met 8D-teams aangepakt. Gelijktijdig werd de hele organisatie rondom de bouw van de IGB versimpeld, verhelderd en verbeterd. Ook zette Marc de Wind zijn oud Philips-collega Theo Schrama in op de inkoop. Theo wist in drie maanden rust en duidelijkheid te creëren bij de belangrijkste leveranciers van de IGB,

Het resultaat was er zeker!

Binnen een jaar was daarmee de IGB-levering uit de gevarenzone en de eindassemblage van de NH90-helikopter veiliggesteld; De assemblage is zelfs nooit stilgevallen op een IGB-manco!

Terugkijkend naar de redenen van dit succes bij Stork-Fokker noemt Marc allereerst de vorming van een hecht multifunctioneel team. Toepassing van de 8D-methodiek, versimpeling van de planning en een kort ochtendoverleg met duidelijke status en duidelijke afspraken waren daarnaast effectief.

Goed voorbeeld doet volgen
Na de Intermediate Gear Box (IGB) voor Stork-Fokker heeft Marc de Wind nog diverse 8D-teams begeleid in Landing Gear (het landingsgestel van de NH90) en in Papendrecht.