VDL Nedcar, Born

Ruim 4.000 medewerkers spreken zich uit over leiderschap

→ 5 kernpunten van Goed Leiderschap ondersteunen leidinggevenden om succesvol in dialoog te gaan met medewerkers.

Begin 2021 kreeg De Wind & Co van VDL Nedcar de opdracht het benodigd leiderschap voor de transitie van de fabriek vorm te gaan geven.

VDL Nedcar bouwt al 50 jaar auto’s. Destijds gestart als DAF en goed voor de bouw van meer dan vijf miljoen auto’s voor Volvo, DaimlerChrysler, Mitsubishi en BMW. Na de aansluiting bij de VDL Groep in 2012 heeft de fabriek zich ontwikkeld tot een onafhankelijke autofabrikant. In de vernieuwde productiehallen en -lijnen en dankzij uitgebreide en gemoderniseerde logistieke faciliteiten rollen in Born nu diverse modellen van MINI en de BMW X1 van de band. 

Voor de toekomst verwacht VDL Nedcar dat er meer vraag zal zijn naar productie van kleinere series van diverse merken en modellen door elkaar. Dit vraagt om een flexibele organisatie op alle niveaus; om medewerkers die zelfstandig en zelfsturend aan de slag gaan. Hierbij hoort leiderschap dat mensen meer uitdaagt en minder voorschrijft. Reden voor John van Soerland, CEO van VDL Nedcar, om Marc de Wind te vragen een Goed Leiderschap Coachingstraject uit te rollen. Een traject dat Marc eerder voor Philips Semiconductors – waar John destijds ook CEO was – ontwikkelde en succesvol implementeerde.

48 workshops: bijna 1.000 boodschappen voor leidinggevers

Om de kernpunten van Goed Leiderschap voor VDL Nedcar helder te krijgen zijn in december 2021 alle, ruim 4.000, medewerkers van VDL Nedcar uitgenodigd om via een workshop van 4 uur mee te denken over de vraag: ‘Wat verwacht jij van jouw leidinggever bij VDL Nedcar?’

In februari en maart 2022 heeft De Wind &Co 48 workshops gegeven waarbij leiderschap en de cirkel van invloed aan bod zijn gekomen. Aan het einde van iedere workshop hebben de deelnemers aangegeven wat zij van hun leidinggevende verwachten. Dit leverde bijna 1000 ‘boodschappen’ op, die we in april 2022 met een groep van 30 medewerkers hebben teruggebracht tot de 5 kernpunten van Goed Leiderschap bij VDL Nedcar:

  • Ik wil gezien worden
  • Ik wil als professional ingezet en ontwikkeld worden
  • Ik wil me onderdeel van het team voelen
  • Ik wil geïnformeerd worden
  • En ik wil dat dit vast onderdeel is van ons dagelijkse werk


30 coaches voor 250 leidinggevers voor 2998 bereikte medewerkers
De Wind & Co heeft ondertussen 30 coaches opgeleid. De basis van die coachgroep wordt gevormd door de HR-organisatie van VDL Nedcar, aangevuld met nog 10 interne coaches en 4 coaches van De Wind & Co.

Iedere leidinggevende heeft met een coach de antwoorden van de medewerkers bekeken. Samen bereidden ze een dialoogsessie voor waarin de leidinggevende in dialoog gaat met zijn of haar medewerkers en twee tot drie concrete afspraken maken voor de komende drie/vier maanden.

Inmiddels zijn er in juli en augustus 215 dialoogsessies gehouden waarbij 2998 medewerkers feedback gaven aan hun leidinggevers. Dit waren meestal open gesprekken waarbij het vaak de eerste keer was dat medewerkers input gaven op het leiderschap van hun leidinggever!